Sari leipoo suurella sydämmellä
Kuukauden
yrityksenä esittelemme lokakuussa 2019 aloittaneen leipomoalan yrityksen
SariKustaan Kauhavalta. Moni meistä on joskus nauttinut herkullisen kuohkeista Lillbackan
leipomon munkkipossuista ja viinereistä. Uutena yrittäjänä Lillbackan Leipomon
tiloissa on aloittanut Sari Puuskamäki, joka on ollut entisten omistajien
palveluksessa v:sta 86. Sari kertookin, että hän aloitti ensin Lillbackan Eskon
ja Kaijan leipomossa ja sen jälkeen Matti Mäkiahon alaisuudessa eli leipurin
uraa on jatkunut jo yli 33 vuotta. Leipurin koulutusta Sarilla ei ole vaan hän
on valmistunut aikoinaan suurtalouskokiksi, jonka jälkeen pääsi Esko Lillbackan
leipomoon töihin. Hän on saanut mitä
parhainta opetusta aikoinaan Lillbackan Eskon ”kisällinä”.
Yrittäjän työpäivä alkaa monesti jo kahden tai neljän aikoihin ja sen jälkeen pitääkin jo hoitaa kuljetukset asiakkaille. Aamupäivästä kotiin muutamaksi tunniksi nukkumaan ja sen jälkeen soitellaan tilaukset sekä hoidetaan paperihommat eli lähetteet ja laskut. Sarilla ei ole palkattuna vierasta työvoimaa, mutta läheiset ovat olleet suurena apuna sekä työkokeilussa ollut nuori, joka on hoitanut kuljetuksia.
SariKustaan
asiakaskunta koostuu lähinnä Kauhavan alueelta. Lillbackan Leipomon asiakkaat
ovat nyt Sarin asiakkaita. Sari kertoo tilaavansa leipomotarvikkeet pääasiassa
tukuista ja tietyt tarvikkeet hän hakee suoraan kaupasta. Sari näyttää
käyttämäänsä hiivapakettia ja ero on melkoinen normaaliin hiivapakettiin
verrattuna.
Leipomoyrittäjällä on kovilla koko kroppa. Täytyy jaksella nostaa 20 kg:n jauhosäkkejä ja työasento on jalkojen päällä joten selkä, jalat ja kädet ovat kovilla. Leipomossa taikinaa vääntää kone, mutta pullat tehdään käsin. Kun taikina saadaan leivottua pullaksi, niin sen jälkeen on vielä edessä kolme eri vaihetta: voitelu ja sokerointi sekä pakkaaminen. Jouluaika on kiireisintä aikaa leipomossa. Sari tekee maukkaita voilla leivottuja joulutorttuja urakalla kauppoihin ja voita kuluukin silloin tosi paljon.
Sari mielestä tuotteiden markkinointi jää vähiin, koska siihen ei tahdo löytyä aikaa, mutta leipomon tuotteita ovat monet maistelleet jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan ja hyväksi todenneet. Taitaa se olla toi puskaradio joka kertoo asiakkaille tuotteiden laadun ja saatavuuden.
Sarin sydäntä lähellä on auttamisen halu ja nytkin hän leipoo tulevan viikonlopun Yöhiihto -tapahtumaa varten munkkeja, jotka hän tarjoaa ilmaiseksi hiihtäjille ja kannustajille. Hän kertoo, että tykkää ottaa osaa tällä tavalla kun jotakin järjestetään vaikka sit öiseen aikaan jakamaan munkkeja hiihtoladulle. Hyväntuulinen Sari toivottaa kaikki asiakkaat tervetulleeksi leipomoonsa vierailulle.