Etusivu Palvelut Työ ja elinkeinot Yritystoiminta Kuukauden yritys 2020 yritykset 01/2020 SariKustaa

Sari leipoo suurella sydämmellä

Kuukauden yrityksenä esittelemme lokakuussa 2019 aloittaneen leipomoalan yrityksen SariKustaan Kauhavalta. Moni meistä on joskus nauttinut herkullisen kuohkeista Lillbackan leipomon munkkipossuista ja viinereistä. Uutena yrittäjänä Lillbackan Leipomon tiloissa on aloittanut Sari Puuskamäki, joka on ollut entisten omistajien palveluksessa v:sta 86. Sari kertookin, että hän aloitti ensin Lillbackan Eskon ja Kaijan leipomossa ja sen jälkeen Matti Mäkiahon alaisuudessa eli leipurin uraa on jatkunut jo yli 33 vuotta. Leipurin koulutusta Sarilla ei ole vaan hän on valmistunut aikoinaan suurtalouskokiksi, jonka jälkeen pääsi Esko Lillbackan leipomoon töihin.  Hän on saanut mitä parhainta opetusta aikoinaan Lillbackan Eskon ”kisällinä”. 

Kuvassa yrittäjä Sari Puuskamäki leipoo munkkeja tulevaa yöhiihto –tapahtumaa varten
Toiminimenä on SariKustaa eli munkit ym levonnaiset kulkevat uudella nimellä. SariKustaa käyttää edelleen Lillbackan vanhoja reseptejä leipoen suolaista ja makeaa mm. munkkipossuja ja -rinkeleitä, viinerit, voipullat, täytekakut, voileipäkakut, vuokaleivät, pasteijat ym. Tilauksesta tehdään mitä asiakas haluaa.


Yrittäjän työpäivä alkaa monesti jo kahden tai neljän aikoihin ja sen jälkeen pitääkin jo hoitaa kuljetukset asiakkaille. Aamupäivästä kotiin muutamaksi tunniksi nukkumaan ja sen jälkeen soitellaan tilaukset sekä hoidetaan paperihommat eli lähetteet ja laskut. Sarilla ei ole palkattuna vierasta työvoimaa, mutta läheiset ovat olleet suurena apuna sekä työkokeilussa ollut nuori, joka on hoitanut kuljetuksia.

SariKustaan asiakaskunta koostuu lähinnä Kauhavan alueelta. Lillbackan Leipomon asiakkaat ovat nyt Sarin asiakkaita. Sari kertoo tilaavansa leipomotarvikkeet pääasiassa tukuista ja tietyt tarvikkeet hän hakee suoraan kaupasta. Sari näyttää käyttämäänsä hiivapakettia ja ero on melkoinen normaaliin hiivapakettiin verrattuna.

Leipomoyrittäjällä on kovilla koko kroppa. Täytyy jaksella nostaa 20 kg:n jauhosäkkejä ja työasento on jalkojen päällä joten selkä, jalat ja kädet ovat kovilla. Leipomossa taikinaa vääntää kone, mutta pullat tehdään käsin. Kun taikina saadaan leivottua pullaksi, niin sen jälkeen on vielä edessä kolme eri vaihetta: voitelu ja sokerointi sekä pakkaaminen. Jouluaika on kiireisintä aikaa leipomossa. Sari tekee maukkaita voilla leivottuja joulutorttuja urakalla kauppoihin ja voita kuluukin silloin tosi paljon.

Sari mielestä tuotteiden markkinointi jää vähiin, koska siihen ei tahdo löytyä aikaa, mutta leipomon tuotteita ovat monet maistelleet jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan ja hyväksi todenneet. Taitaa se olla toi puskaradio joka kertoo asiakkaille tuotteiden laadun ja saatavuuden.

Sarin sydäntä lähellä on auttamisen halu ja nytkin hän leipoo tulevan viikonlopun Yöhiihto -tapahtumaa varten munkkeja, jotka hän tarjoaa ilmaiseksi hiihtäjille ja kannustajille. Hän kertoo, että tykkää ottaa osaa tällä tavalla kun jotakin järjestetään vaikka sit öiseen aikaan jakamaan munkkeja hiihtoladulle. Hyväntuulinen Sari toivottaa kaikki asiakkaat tervetulleeksi leipomoonsa vierailulle.