Puuhapaketti 5
Hei!
Toukokuu on alkanut ja kevät etenee kohti kesää. Sään lämmetessä on mukava ulkoilla ja tehdä yhdessä erilaisia pihahommia.Tällä kertaa puuhapaketin sisältö liittyy lapsen hienomotoriikan kehitykseen, kielellisen kehityksen tukemiseen ja värien harjoitteluun. Lisäksi päiväkotien henkilöstö ilahduttaa teitä taas videoilla. Nyt saatte nähdä varjoteatteria, tasapainojumppaa sekä ohjattua piirtämistä.
HIENOMOTORIIKKA
Hienomotoriikka tarkoittaa pienten lihasten hallintaa, kuten käden toimintoja ja liikkeiden sujuvuutta. Lapset ovat yksilöllisiä näidenkin taitojen kehittymisen suhteen, ja kiinnostuksen kohteetkin vaihtelevat. Hienomotorisiin harjoituksiin kannattaa kuitenkin kannustaa lasta ja motivaatio saattaa löytyä lapsen omien mielenkiinnonkohteiden kautta ja yhdessä tekemällä.
Täältä hieman lisätietoa erityyppisistä hienomotorisista tehtävistä:
Saksien käyttö
Saksien käyttö voi olla haastavaa puuhaa osalle lapsista. Harjoittelua helpottaa hyvät sakset, jotka istuvat lapsen käteen hyvin eivätkä ne ole liian jäykät. Alussa tarvitaan aikuisen apua siihen, että käsi on oikein päin eli peukalo ylöspäin. Jos kädet suuntaa on vaikea hahmottaa, voi aikuinen vaikka piirtää peukalon kynteen hymynaaman jolloin lapsi muistaa että kun hymynaama näkyy niin käsi on oikein päin. Jos lapsi osaa jo leikkausliikkeen, voi aikuinen ohjata suuntaa esimerkiksi lapsen ranteesta kiinni pitämällä ja kääntämällä paperia. Mikäli itse leikkausliikkeen tekeminen on haastavaa, on olemassa myös jousisaksia, joiden avulla on helpompi oppia leikkaamaan.
Leikkausharjoituksia on Pinterestissä runsaasti, mutta niitä on helppo piirtää myös itse. Paperille voi tehdä esimerkiksi erilaisia viivoja; suoria, aaltoilevia, siksak-viivaa ja niin edelleen. Yksi tapa harjoitella saksien leikkausliikettä on seuraavanlainen; teippaa pöydän reunaan pitkä paperikaistale, jonka keskelle on ylhäältä alas asti piirretty pitkä, suora viiva. Eli paperi on pöydässä kiinni toisesta lyhyestä sivustaan ja ennen työskentelyn alkua roikkuu näin ollen pöydän reunassa kiinni. Lapsi aloittaa leikkaamisen aivan alhaalta pitäen toisella kädellä paperista kiinni. Paperi pysyy paikallaan teipin avulla ja pitkä, suora viiva helpottaa yhtäjaksoisen leikkaamisen harjoittelua.
Silppuriboksi-saksiharjoitus
https://www.terapiapalvelut.fi/2016/03/25/saksien-kayton-harjoittelua-hauskasti-silppuriboksilla/
Ohjattu piirtäminen
Ohjatussa piirtämisessä piirtämistä lähestytään vaiheittain, askel askeleelta. Aikuinen voi ohjata piirtämistä kohta kohdalta tai ohjata lasta luomaan piirustuksen kokonaiskuvan pohjalta. Ohjattu piirtäminen luo perustaa piirtämisen taidoille. Lapset oppivat mallista ja oppivat muodostamaan niistä omia näkemyksiä. Piirtämisen ohjaaminen tarjoaa mainion tilaisuuden käyttää erilaisia käsitteitä ja kuvailuja: pyöreä, iso, pienempi, alapuolelle, samanlainen, viisi jne. (Lisää aiheesta Varhaista Aikaa-Varhaiskasvatuksen aikaa-blogista.)
VIDEO
Metsäkulman Hiirien ja Pupujen yhteistyönä tehty ohjattu piirtäminen
KIELEN KEHITYKSEN TUKEMINEN
Lasten kielenkehitys etenee yksilöllisesti. Kielen kehitykselle tärkeää on vuorovaikutus!
Täältä löydät keinoja tukea pienten lasten kielen kehitystä arjessa:
Ohjeita kielenkehityksen tukemiseen
KESKUSTELUNOMAINEN LUKEMINEN
Keskustelunomaisen lukutuokion menetelmät ovat vuorovaikutteisia tapoja tukea lapsen kielenkehitystä lukutuokion aikana. Tällä tavalla on mahdollista muun muassa tukea kysymysten ymmärtämistä, oppia uusia käsitteitä, muistella kirjan tapahtumia ja verrata lapsen omia kokemuksia kirjan tapahtumiin.
Keskustelunomaisen lukutuokion menetelmät
KIELINUPPU
Ihania kielenkehitystä tukevia lauluja videoineen!
https://www.youtube.com/channel/UCioNvXnSYCVr8IHrIRdSMcw
ÄÄNNEVIRHEET
Pienillä lapsilla yksittäiset äännevirheet ovat hyvin yleisiä! Kotona on mahdollista tukea äänteiden löytymistä mukavilla tavoilla.
Äänneharjoitteluun on mahdollista saada materiaalia kiertävältä erityislastentarhanopettajalta tai kuntayhtymän puheterapeutilta sitten kun lapsi on puheterapiajonossa. Internetistä löytyy myös runsaasti hyvää materiaalia äänteiden harjoitteluun, alla yksi linkki:
Myös suujumppa vahvistaa suun motoriikkaa ja auttaa lasta tiedostamaan kielen, leuan ja huulien eriytyneet tavat liikkua. Tämä voi myös edesauttaa vielä hukassa olevien äänteiden oppimista.
Nalle-suujumppa
https://d3504dfnl9awah.cloudfront.net/media/2015/05/mumo-karten-baeren-460x651.jpg
Virtahevon kielijumppa
https://lastenkeskus.fi/wp-content/uploads/2019/03/Puhekuplia_tehtävät.pdf
Suujumppa
https://www.raasepori.fi/wp-content/uploads/2019/03/Suujumppa.pdf
Kielijumppa muron avulla
https://vimeo.com/202713215/d401bd5d68
VINKKEJÄ VÄRIEN HARJOITTELUUN
Värisanojen oppimista voi edistää esim.
- käyttämällä värien nimiä arjen toiminnoissa ja leikeissä, esim. “Hae laatikosta vihreät sukat”, “Onpa kauniin punaisia tomaatteja”, “Nyt syödään appelsiinia, se on oranssi”, “Onko tämä kuppi keltainen?”jne.
- yhdistämällä tai lajittelemalla esineitä värin mukaan -> “Laita tänne kulhoon keltaiset helmet, tänne siniset” jne.
- duploilla tai legoilla rakennellessa nimeämällä palikoiden värejä
- väritellessä tai maalatessa nimeämällä värejä sekä “Millä värillä värittäisin omenan?” jne.
- erilaisten pelien (lautapelit, muistipelit) avulla
Lisää tietoa aiheesta: http://puhettaterapeutista.fi/tag/varit/
Värisuunnistus kotona:
https://www.varinautit.fi/wp-content/uploads/2020/03/varisuunnistus_kotona.pdf
Lapsi
etsii parit omille sukilleen.
Tutkikaa ja nimetkää ääneen sukkien värejä ja kuvioita
sukkaparien etsimisen lomassa:
https://www.konkreettistavarhaiskasvatusta.com/blog/sukkaleikki
Tutustu väreihin tukiviittomien avulla:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/01/26/susannan-varirunot
https://www.youtube.com/watch?v=R5gyrqc_-fk&list=PLrdViu6e659jF_3dXOwLzwFRzkdhjUrvr&index=7
Värilaululinkkejä:
Laulu 1
https://www.youtube.com/watch?v=e4JUlcFMsuM
Kuvatuki lauluun:
Laulu 2
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=rtsugzc8u3E&feature=emb_title
Kuvatuki lauluun:
MUUTA MUKAVAA:
Kirkkorannan
päiväkodin videot:
Katti Matikaisen seikkailuissa tutustutaan monenlaisiin suomalaisiin ilmiöihin
https://areena.yle.fi/1-50165226 Katti Matikainen ja suomalaisuus
Luovaa syötävää
Sopivalla hetkellä voi antaa luovuudella tilaa ruokataiteen merkeissä. Esimerkiksi aamu- tai välipalalla voi tehdä syötäviä taideteoksia vaikkapa voileivästä ja hedelmien paloista. Kuvissa näet Metsäkulman Pupujen ruokataidetta.
Myös netistä voi hakea inspiraatiota esim. Hakusanoilla “creative food”.