Etusivu Palvelut Opetus ja koulutus Koulujen kotisivut Kauhavan yhtenäiskoulu Oppilashuolto

Oppilas- ja opiskelijahuolto

Oppilas- ja opiskelijahuollolla tarkoitetaan oppilaan tai opiskelijan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Sen avulla turvataan varhainen tuki sitä tarvitseville, edistetään oppilaan tai opiskelijan osallisuutta sekä ehkäistään ongelmien syntymistä.

Oppilas- ja opiskelijahuollon tulee edistää myös koko yhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä, turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja koulun välistä yhteistyötä.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilas- ja opiskeluhuoltona. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaiden, huoltajien ja muiden kumppaneiden kanssa.

Lain mukaan oppilaalla on oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon, mm. mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun kuraattorin tai psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä tarpeen ilmettyä, sekä vuosittaiseen terveystarkastukseen.

 

Kauhavan yhtenäiskoululla on koulukohtainen oppilashuoltoryhmä. Se suunnittelee, kehittää, koordinoi ja arvioi koulukohtaista yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Ryhmän tehtäviin kuuluu lisäksi kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen ennaltaehkäisevänä toimintana. Koulukohtaista opiskeluhuoltoryhmää johtaa koulun toiminnasta vastaava rehtori ja ryhmään kuuluvat lisäksi erityisen tuen koordinaattori, kaksi erityisopettajaa, opinto-ohjaaja, kouluterveydenhoitajat ja koulukuraattorit. Mukaan kutsutaan tarvittaessa asiantuntijoita. Ryhmä kokoontuu 2 - 4 kertaa/lukuvuosi.

Yksittäisen oppilaan hyvinvointiin liittyvän huolen ilmaantuessa koulussa, oppilaan tai huoltajan luvalla, kokoontuu monialainen asiantuntijaryhmä, joka voi tapauskohtaisesti poiketa oppilashuoltoryhmän kokoonpanosta

Pedagogiset, oppimiseen liittyvät, asiat käsittelee monialainen pedagoginen asiantuntijaryhmä tapauskohtaisesti.