Etusivu Palvelut Nuoriso Nuorten elämää Kauhavalla Talous

Talous

10 vinkkiä hyvään taloudenpitoon

1. Ryhdy pitämään kirjaa tuloistasi ja menoistasi.

-Kirjaa tulosi, välttämättömät menosi ja säästösi kuukausittain. Kirjaa myös vähemmän tärkeät menot.

-Tärkeitä menoja ovat mm. vuokra, lääkkeet, vesi- ja sähkölasku sekä puhelinlasku.

2. Taloutesi pysyy tasapainossa, kun tienaat enemmän kuin kulutat.

-Karsi menoistasi sellaiset, jotka eivät ole välttämättömiä tai suunnittele, miten voisit käyttää rahasi toisin niin, että raha riittää kaikkeen. Vaatteiden ostamisessa kannattaa suosia esimerkiksi kierrätystä ja kirppareita, mikäli se on mahdollista.

3. Säästä pahan päivän varalle.

-Säästä yllättäviin menoihin, kuten auton korjaukseen tai lemmikin eläinlääkärimaksuun. Säästä rahatilanteesi mukaan, mutta muista että säännöllinen säästö on tehokkain tapa saada rahaa kasaan.

4. Jos rahaa jää säästöön, voit miettiä myös niiden sijoittamista tai ryhtymistä asuntosäästäjäksi. Säästää voi myös esimerkiksi jotain isompaa hankintaa varten.

5. Koeta välttää heräteostoksia ja pohdi ostamasi tuotteen käyttöikää ja tarpeellisuutta tarkasti.

6. Älä osta velaksi. -Velkakierteeseen joutuminen kuormittaa henkisesti ja taloudellisesti pitkään. Älä lainaa rahaa äläkä ota liian paljon luottoa.

7. Jos rahat eivät riitä kaikkien laskujen maksamiseen, niin maksa ensin tärkeimmät laskut.

–Tarkista laskujen eräpäivät ja laita ne järjestykseen siten, että ensimmäisenä tulevan laskun eräpäivä on pinossasi päällimmäisenä. Maksa tärkeimmät laskut ensin, eli sellaiset mitkä vaikuttavat elämääsi juuri nyt. Tällaisia ovat esimerkiksi vuokra, sähkö- ja vesilasku. Soita lopuille laskun lähettäjille ja pyydä siirtämään eräpäivää tuonnemmas, kunnes saat rahaa. Monesti näissä asioissa ollaan joustavia.

8. Älä ota velkaa maksaaksesi laskujasi.

-Tästä voi alkaa paha kierre, jota on vaikea pysäyttää.

9. Tartu ajoissa maksuongelmiin.

-SOITA laskun lähettäjille ja pyydä lisää maksuaikaa.

-Mikäli raha-asiasi ovat jo menneet pahasti solmuun, ole yhteydessä kunnan velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön.

10. Ulosotto, edunvalvonta ja välitystili

-Mikäli laskusi menevät ulosottoon, et voi saada enää pankkilainaa. Älä pahenna tilannetta pikavipeillä, sillä niiden korkoprosentit ovat korkeita.

-Ole yhteydessä kunnan velkaneuvojaan, mikäli tuntuu ettet selviä veloistasi. -Mikäli koet, ettet kykene hoitamaan omaa talouttasi terveydentilasi vuoksi, voit anoa maistraatista edunvalvojaa

-Voit myös kysyä kunnan sosiaalitoimesta välitystiliä. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun raha-asioitasi hoitaa sosiaalialan ammattilainen, joka maksaa puolestasi välttämättömät asumismenot. Jäljelle jäävät rahat siirretään sinun tilillesi, jolloin voit käyttää nuo rahat vapaasti.