Kaavoitusprosessi ja osallistuminen
Kaavoitus on vuorovaikutteinen prosessi, johon osallistuvat osalliset, kaavoittajat, viranomaiset ja päättäjät. Kaavoituksesta tiedottamisesta, osallistumisesta ja viranomaisten yhteistyöstä säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa.
Kaavoitusprosessi jakaantuu yksinkertaistettuna viiteen päävaiheeseen: aloitusvaihe, valmisteluvaihe, ehdotusvaihe, hyväksymisvaihe ja kaavan voimaantulo. Kaavojen luonne ja merkittävyys vaikuttavat kuitenkin kaavaprosessiin. Esimerkiksi kaavoitusprosessi on laajempi ja osallistumismahdollisuuksia on enemmän, kun kyseessä on merkittävät asemakaavat tai laajoja alueita koskevat osayleiskaavat ja yleiskaavat.
Kaavoitusmenettelystä ja vuorovaikutuksesta voi lukea lisää maankäyttö- ja rakennuslain luvusta 8.
Kuka on osallinen?
Osalllisia ovat alueen maanomistajat ja asukkaat sekä muut, joiden oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa. Osallisia ovat myös viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa kaavoitus käsittelee.
Osallisilla on oikeus mm. ottaa osaa kaavan valmisteluun, arvioida sen vaikutuksia ja lausua kaavasta mielipiteensä.
Miten kaavoista tiedotetaan?
Tiedottamisella varmistetaan, että osallisilla on mahdollisuus seurata kaavoitusta ja vaikuttaa siihen. Kauhavan kaupunki tiedottaa ajankohtaisista kaavahankkeista vuosittain julkaistavassa kaavoituskatsauksessa.
Kaavan valmistelun aloittamisesta (vireille tulosta), nähtävillä olosta ja hyväksymisestä tiedotetaan kaupungin ilmoitustaululla, Komiat-lehdessä ja Järviseudunsanomissa sekä Kauhavan kaupungin nettisivuilla.
Viranomaisten yhteistyö
Kaavojen valmistelussa tarvitaan myös viranomaisten yhteistyötä. Merkittävistä kaavoista järjestetään kunnan, maakunnan liiton ja valtion viranomaisten välisiä viranomaisneuvotteluja. Niiden tarkoituksena on saattaa kunnan tai maakunnan liiton tietoon muun muassa valtakunnalliset ja tärkeät seudulliset alueidenkäyttötavoitteet sekä viranomaisten käsitykset tutkimusten ja selvitysten tarpeesta.