Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

16.12.2021 8.21

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa jo tammikuussa

Tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto.

Kauhavalla tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Kuntayhtymä Kaksineuvoinen lakkaa ja sen järjestämät palvelut siirtyvät hyvinvointialueen järjestettäväksi. Myös palolaitokset siirtyvät hyvinvointialueen hallinnoitavaksi.

Aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022 ja siirtyminen hyvinvointialueisiin tapahtuu 1.1.2023 alkaen.

Aluevaalien vaalipiirinä on hyvinvointialue 

Asuinpaikkasi määrittelee, minkä hyvinvointialueen ehdokasta voit äänestää. Suomessa hyvinvointialueita on kaikkiaan 21. Kauhava kuuluu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, joka muodostuu Etelä-Pohjanmaan maakunnan kunnista.

Miksi on tärkeää äänestää aluevaaleissa? 

Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Käytä ääntäsi toimivien palvelujen puolesta! Hyvinvointialueen tehtäviä: Perusterveydenhuolto, Erikoissairaanhoito, Sosiaalihuolto, Lasten, nuorten ja perheiden palvelut, Työikäisten palvelut, Ikääntyneiden palvelut, Mielenterveys- ja päihdepalvelut, Vammaispalvelut, Oppilas- ja opiskelijahuolto, Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, Pelastustoimi.

Miten toimin aluevaaleissa? 

Tiedot aluevaalien ehdokkaista julkaistaan vaalien tieto- ja tulospalvelussa 23.12.2021. Tutustu myös puolueiden ja ehdokkaiden omaan vaalimainontaan.

Jos olet äänioikeutettu, sinulle postitetaan äänioikeusilmoitus joulukuun aikana. Jos olet ilmoittanut vastaanottavasi viranomaistiedotteet sähköisesti, ilmoitus äänioikeudesta lähetetään sinulle Suomi.fi-palveluun.

Ennakkoäänestysaikana voit valita äänestyspaikan vapaasti. Vaalipäivänä 23.1.2022 voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka mainitaan sinulle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.

Muista äänestää aluevaaleissa!

Ennakkoäänestysaikaa on kotimaassa viikon ajan, 12.-18.1.2022.
Kauhavalla tuttujen ennakkoäänestyspaikkojen lisäksi on uutuutena liikkuva äänestyspaikka, kirjastoauto Opus, joka pysähdyspaikkoina ovat Steel Park, Alakylän kyläareena, Päiväkoti Sateenkaarentupa Purmojärvellä, Voltin koulu ja Huhmarkosken kylätalo. 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

Lue lisää aluevaaleista osoitteessa:
https://vaalit.fi/aluevaalit

Kaupungin info aluevaaleista löytyy osoitteesta:
www.kauhava.fi/aluevaalit



Palaa otsikoihin