Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

30.8.2023 16.04

Vuoden 2023 kasvukausi toi satelliittikuvien myötä paljon uutta opittavaa

Kauhavan tukikoulutuksissa, saatiin keväällä paikan päällä yli 600 viljelijää. Kauhavan maaseutuhallinnon neljässä tilaisuudessa oli 450 hlö. Lisäksi 150 hlö saatiin alueen sidosryhmien kahteen tilaisuuteen, joissa olemme olleet kouluttajana mukana. Olemme jakaneet viljelijöille linkkiä maakunnassa videoituihin tukikoulutuksiin, jotka keräsivät yli 5000 katsontakertaa.  

Kauhavan maaseutuhallinnon alueella maataloustoimiston työntekijöillä ja viljelijöillä onkin ollut paljon opittavaa uuden CAP-kauden 2023 -2027 tukiehtojen sisäistämisessä ja käytäntöön soveltamisessa. Tälle uudelle rahoituskaudella on otettu käyttöön satelliittikuva-analyysiin perustuva pinta-alamonitorointi.  

Satelliittikuvasarjojen perusteella kerättyjen indeksitietojen pohjalta kuntien maaseutuhallinnon ja ELY-keskuksen yhteistyönä tulkitaan, onko lohko tukikelpoinen, onko maataloustoimintaa harjoitettu lohkolla vuosittain, täyttyykö vaadittu talviaikainen kasvipeitteisyys, tunnistetaan kasvi sekä toteutuuko nurmien niittäminen 31.8.2023 mennessä. Tulkintaa vaativia GT-kuvia Kauhavan maaseutuhallinnon osalta tulee olemaan alustavan 2023 kokemuksen mukaan 300 – 500 kuvaa, ne pitäisi arvioida vuosittain hallinnon toimesta. Kauhavan alueen viljelijät ovat ottaneet ripeästi vaadittuja kuvia ja enää muutamia on tulematta. 

Viljelijän näkökulmasta tämä satelliittikuvan kautta kerätty tieto ja siihen liittyvät selvityspyynnöt ovat tuoneet kasvukaudelle uuden työkalun, jonka käyttö vaatii oman opettelunsa niin hallinnolta kuin viljelijöiltäkin.  Selvityspyynnöt näkyvät älypuhelimiin haetun erillisen ohjelman eli Vipu-mobiilin etusivulla tehtävät-osiossa. Maatilan ensisijainen viljelijä saa ilmoituksen tekstiviestillä. 

Avoimista tehtävistä näkee, mitä lohkoa selvityspyyntö koskee. Viljelijän pitää tarkistaa kasvulohkon tiedot ja varmistaa, että on viljellyt lohkoa ehtojen mukaisesti eli tehnyt tarvittavat viljelytoimenpiteet. Jos on viljellyt ehtojen mukaisesti, vastataan valokuvalla niitosta, laidunnuksesta, muokkauksesta, kasvista tai sadonkorjuusta. Otetaan lohkosta kuva selvityspyynnön kuvatoiminnolla viimeistään 31.8, annetaan tarvittaessa lisätietoja tehdyistä toimenpiteistä ja lähetetään vastaus. 

Voi myös käyttää Vipu mobiililla aiemmin kasvukaudella olevia kuvia, niitä voi lähettää syyskuulla. Voi myös muuttaa hakemusta, jos on ilmoittanut esim. virheellisen kasvin tai perua tuet, jos lohkoa ei ole voinut viljellä ehtojen mukaisesti. 

Uudet tiukemmat tukisäännöt ja viljelijöiden ikääntyminen lisäävät viljelystä luopumista aina uutta kautta aloitettaessa. Tänä vuonna Kauhava 732 tilaa (761 vuonna 2022, vähennystä 3,8 %), Evijärvi 110 tilaa(118 vuonna 2022, vähennystä 6,7 %), Lappajärvi 141 tilaa (150 vuonna 2022, vähennystä 6 %).  

Pellot toki pysyvät edelleen viljelyssä. Viljeltävä peltopinta-ala Kauhavalla on tänä vuonna 38399 ha ja vuonna 2022 oli 37266 ha, eli lisää viljelyalaa on tullut vuodessa 1133 ha. Uutta viljelyalaa on pyritty saattamaan valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä, koska uudet tukiehdot rajoittavat jatkossa raivatun pellon saamisen kaikkien samojen tukien piiriin.  Vuonna 2023 ja sen jälkeen pelloksi otettu ala on oltava lisäksi pysyvää nurmea.  Lisäksi tänä vuonna viljelijöillä oli mahdollisuus saada tukikelpoisiksi pieniä lohkon muotoa parantavia rajaoikaisuja. 



Palaa otsikoihin