Uutisarkisto
14.3.2022 14.20
Ruoka-askel -hanke on alkanut
Kauhavalla on alkanut Ruoka-askel -hanke, jonka tavoitteena on kehittää kestävä toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa.Hankkeessa:
- Lisätään kasvisten ja kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa ja kohtuullistetaan lihan ja maidon kulutusta suositellulle tasolle.
- Edistetään ruokakasvatusta, vähennetään ruokahävikkiä ja arvioidaan kasvispainotteisen ruokavaliomuutoksen ilmastovaikutuksia ja taloudellisia vaikutuksia.
- Kehitetään toimintamalli kuntien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä lasten ja vanhempien yhteistyönä.
Kauhavalla kokeilupäiväkotina toimii Kirkkorannan päiväkoti ja vertailupäiväkotina Hyppis ja Metsäkulman päiväkoti. Kokeilupäiväkodeissa uusi ruokalista astui voimaan viikolla 10. Hanke kestää vuoden loppuun.
- Ruokakasvatuksen toteuttaminen on osa päivittäistä työtämme
varhaiskasvatuksessa. Uusi lista on alkanut viime viikon maanantaina Kirkkorannassa. Lapset totuttelevat uusiin makuihin maistamalla
uusia ruoka-aineita. Vielä on monta uutta ruokalajia tai välipalaa
tulossa
maistettavaksi. Ehkä tällä hetkellä on eniten puhuttu papumixistä. Eräs
lapsi sanoi, että "Onko tämä nyt sitä papukaijaa?". Toinen lapsi kertoi,
että näitä papuja olen syönyt kotonakin, kertoo Kirkkorannan päiväkodin johtaja Satu Jokela.
Halutessaan perheet ovat saaneet osallistua hankkeen yksilötasoisen tiedon keräämiseen, joka tuottaa arvokasta tietoa tutkimushankkeelle. Tarkempiin
mittauksiin, jotka liittyvät mm. lasten ruoankäyttöön ja
ravitsemustilaan ovat voineet halutessaan osallistua perheet, joissa on 3-5 -vuotiaita lapsia.
Ruokalistalla on vanhoja tuttuja ruokia ja uusia tuttavuuksia sopivassa suhteessa. Tutustu kuuden viikon ruokalistaan tästä linkistä.
Ruoka-askel -hanke on
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen
(Luke) ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyöhanke, jonka
päärahoittaja on Suomen Akatemia. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat
osallistuvien kuntien ja ruokapalveluiden lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu,
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Viikki Food Design Factory ja Turun yliopisto.
Hankkeeseen
osallistuessaan Kauhava on ilmastoystävällisen ja terveellisen ruoan tarjonnan
ja ruokakasvatuksen edelläkävijä.
Lue lisää: https://ruoka-askel.fi/