Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

14.3.2022 14.20

Ruoka-askel -hanke on alkanut

Kauhavalla on alkanut Ruoka-askel -hanke, jonka tavoitteena on kehittää kestävä toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa.

Hankkeessa:
  1. Lisätään kasvisten ja kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa ja kohtuullistetaan lihan ja maidon kulutusta suositellulle tasolle.
  2. Edistetään ruokakasvatusta, vähennetään ruokahävikkiä ja arvioidaan kasvispainotteisen ruokavaliomuutoksen ilmastovaikutuksia ja taloudellisia vaikutuksia.
  3. Kehitetään toimintamalli kuntien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä lasten ja vanhempien yhteistyönä.

Kauhavalla kokeilupäiväkotina toimii Kirkkorannan päiväkoti ja vertailupäiväkotina Hyppis ja Metsäkulman päiväkoti. Kokeilupäiväkodeissa uusi ruokalista astui voimaan viikolla 10. Hanke kestää vuoden loppuun.

Esimerkkiannos, jossa lautasella broilerrisotto, papumix, salaatti, linssit ja rasvaton maito.
Yksi annos viime viikolla oli tällainen; lautasella broilerrisotto, papumix, salaatti ja linssejä.
- Ruokakasvatuksen toteuttaminen on osa päivittäistä työtämme varhaiskasvatuksessa. Uusi lista on alkanut viime viikon maanantaina Kirkkorannassa. Lapset totuttelevat uusiin makuihin maistamalla uusia ruoka-aineita. Vielä on monta uutta ruokalajia tai välipalaa tulossa maistettavaksi. Ehkä tällä hetkellä on eniten puhuttu papumixistä. Eräs lapsi sanoi, että "Onko tämä nyt sitä papukaijaa?". Toinen lapsi kertoi, että näitä papuja olen syönyt kotonakin, kertoo Kirkkorannan päiväkodin johtaja Satu Jokela.

Halutessaan perheet ovat saaneet osallistua hankkeen yksilötasoisen tiedon keräämiseen, joka tuottaa arvokasta tietoa tutkimushankkeelle. Tarkempiin mittauksiin, jotka liittyvät mm. lasten ruoankäyttöön ja ravitsemustilaan ovat voineet halutessaan osallistua perheet, joissa on 3-5 -vuotiaita lapsia.

Ruokalistalla on vanhoja tuttuja ruokia ja uusia tuttavuuksia sopivassa suhteessa. Tutustu kuuden viikon ruokalistaan tästä linkistä.

Ruoka-askel -hanke on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyöhanke, jonka päärahoittaja on Suomen Akatemia. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat osallistuvien kuntien ja ruokapalveluiden lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Viikki Food Design Factory ja Turun yliopisto.

Hankkeeseen osallistuessaan Kauhava on ilmastoystävällisen ja terveellisen ruoan tarjonnan ja ruokakasvatuksen edelläkävijä.


Palaa otsikoihin