Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

20.6.2022 11.03

Ruma Vallesmanniksi 2022 Hannu S. Lehtinen

Kauhavalla on 1990-luvulta alkaen vuotta 2020 lukuun ottamatta nimetty vuosittain Ruma Vallesmanniksi henkilö, joka on tehnyt Kauhavaa ja kauhavalaisuutta tunnetuksi.

Ruma Vallesmannin nimeää Kauhavan kaupunginhallitus Kauhava-seura ry:n esityksestä. Valinta on perinteisesti julkaistu vasta Kauhavan Puukkofestivaaleilla ja asia on käsitelty salaisena kaupungin toimielimissä.

Viime viikonloppuna Puukkofestivaaleilla Ruma Vallesmanniksi "puukotettiin" Hannu S. Lehtinen. Puukotuksella tarkoitetaan valitun Ruma Vallesmannin ylle laitettavaa palkintohelavyötä puukkoineen.

Perusteluina valinnalle Kauhava-seura ry esitti seuraavaa:

 ”Hannu S Lehtinen on Kauhavan liikuntaharrastusten uranuurtajia.  Jo nuorena miehenä hän rakensi yhteistyötä Ilmasotakoulun ja kauhavalaisten suunnistajien välillä järjestämällä karttojen ja suunnistusratojen vaihtoa. 1980-luvun taitteessa hän aloitti muutaman ystävänsä kanssa iltarastitoiminnan. Idean hän sai Etelä-Suomessa virinneestä käytännöstä. Ensimmäisen vuoden aikana hän hoiti yksin monen viikon ajan peräkkäin ratojen suunnittelun, karttojen valmistelun ja harjoitustoiminnan saadakseen toiminnan käyntiin. Innostuneen työryhmänsä kanssa hän onnistui juurruttamaan iltarastitoiminnan kauhavalaiseen liikuntakulttuuriin niin, että se on siitä lähtien jatkunut yli 40 vuotta tähän päivään saakka. Tänäkin vuonna Iltarastit ovat jatkuneet siten, että niihin osallistuu viikoittain yli 100 harrastajaa.

Noin 30 vuotta sitten Hannu Lehtinen alkoi suunnitella nykyisen lämpökeskuksen taakse kuntorataa, joka suuntautui etelään kohti Fröötilän metsästysmajaa. Kuntorata tuli aluksi kaupungin omistamalle maalle. Siitä rakennettiin heti riittävän leveä, jotta siihen voitiin tehdä kahdet perinteisen hiihdon ladut ja vapaan tyylin rata sekä meno- että paluusuuntaan. Työ toteutettiin EU-projektina siten, että osa tehtiin konetyönä, koska paikka oli kivinen, ja osa talkootyönä, jossa Hannu Lehtisen kokoama talkooryhmä traktoreineen teki suuren työn. Ensi vaiheessa valaistua kuntorataa valmistui kaksi kilometriä ja seuraavana vuonna vielä kilometrin verran lisää. Rata soveltuu sulan maan aikana erinomaisesti myös hölkkäämiseen. Loppuosuus, runsas 4 km Fröötilään oli aluksi kapea yksilatuinen väylä, joka myöhemmin laajennettiin kaksi perinteistä latua käsittäväksi. Lopuksi uraa vedettiin majalta eteenpäin aina kaupungin rajalle saakka, josta lapualaiset harrastajat ovat rakentaneet sen Ritamäelle saakka.

Tällä kuntoradalla on ollut valtava käyttö. Tänäkin talvena on kauhavalaisia käyntejä merkitty Fröötilään n. 8 000 kertaa ja lapualaisia noin 3 000. Lisäksi luvuista puuttuvat pelkän valaistun, n. kolmen kilometrin kuntoradan osuus, jonka käyttömäärä on varmaankin tuhansia kertoja.

Hiihtoratojen kunnossapitoon Hannu Lehtinen on rakentanut vuosien aikana ainakin neljä latukonetta, joilla on tiivistetty sekä luistelurataa että höylätty perinteisen hiihdon latuja. Hannu Lehtinen ylläpiti latuja korvauksetta pari vuosikymmentä, nyt tehtävä on siirtynyt kaupungin palkkaamalle urakoitsijalle.

Kolme vuotta sitten Hannu Lehtinen suunnitteli ja yhdessä talkooryhmänsä kanssa toteutti kuntokumpareen kuntoradan viereen. Se soveltuu hyvin mm. rinnejuoksuun, jota nykyisin harjoitetaan pitkillä rinneportailla. Mutta se on turvallisempi, koska se ei ole yhtä liukas kuin porrasaskelmat, ja siinä kompastuminen ei muutenkaan ole yhtä vaarallista.

Hiihtolatujen ohella Hannu Lehtinen on aurannut ja höylännyt luistinradan Oijärven jäälle n. 15 vuoden ajan. Kahtena viime vuotena se ei ole onnistunut huonon jään vuoksi. Radan pituus on ollut yli neljä km, ja sen viereen on tullut vielä hiihtolatu. Työn hän on tehnyt itse rakentamallaan auralla ja höylällä. Radan käyttäjiä on tullut ympäri maakuntaa, koska vastaavanlaista väylää ei muualla maakunnassa ole juuri ollut.

Luonnossa liikkumisen kannustamiseksi Hannu Lehtinen talkooporukoineen on rakentanut myös kaksi majaa. Toinen on Fröötilän ladun tuntumassa, sen puolivälissä oleva Sammalkiven kota, ja toinen Susivuorella oleva Kotkanpesä. Niiden rakentamiseen on saatu myös EU-rahaa, ja ne ovat retkeilijöiden käytettävissä lepo- ja virkistyspaikkana.

Kaikki nämä projektit ovat vaatineet valtavasti työtä jo ennen toteuttamisvaihetta. Suunnitelmien laatiminen, maanomistajien suostumusten hankkiminen sekä materiaalin ja rahoituksen saaminen ovat kaikki vaatineet paljon vaivaa ja kärsivällisyyttä.

Kauhava-Seuran mielestä Hannu S Lehtisen työ ja aikaansaannokset paikkakunnan liikunta- ja retkeilymahdollisuuksien ideoijana ja käytännön toteuttajana ovat ainutlaatuiset. Työstään hän ei ole vaatinut henkilökohtaista korvausta enempää suunnittelijana, toteuttajana kuin liikuntapaikkojen hoitajana, ainoastaan harrastajat ovat joskus antaneet pieniä satunnaista avustuksia polttoainekuluihin.”

Lämpimät onnittelut!

Ruma Vallesmanni 2022 Hannu S. Lehtinen. Taustalla Kauhava-seuran puheenjohtaja Aira Lahti sekä "puukottajana" toiminut Kyösti Virrankoski. (Kuva: Kauhava-seura ry)


Palaa otsikoihin