Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

10.2.2022 13.06

Puhutaanpa linttaamisesta ja aurauskepeistä

Liikenneturvallisuusryhmässä nousi puheenaiheeksi eilen kaupungissamme vallalla oleva linttaamis-buumi kohdistuen aurauskeppeihin. Linttaaminen on termi, jolla tarkoitetaan ajoneuvon perän luisuttamista huvittelumielessä. Kuluvana talvena on huvittelumielessä vedetty linttaa niin, että joka kaupunginosassa on paikoin erittäin runsaasti aurauskeppejä nurin. Aurauskeppien arvostuksen kohottamiseksi keräsimme muutaman tärkeän faktan aiheeseen liittyen.

Mitä ongelmia aurauskeppien puuttuminen aiheuttaa teiden auraajalle?

Teiden auraajalle kepit osoittavat tien paikan. Jos keppejä ei ole, auraaja joutuu seurailla tietä edellisellä kerralla aurattujen penkkojen mukaan. Kovalla lumituiskulla auraaja on ilman aurauskeppejä "täysin sokkona". Tällöin on vaara, että auraaja ajaa ojaan ja siitä koituu kalusto- ja/tai henkilövahinkoja. Kuluvalla aurauskaudella näin on jo tapahtunut.

Aurausvauhti hiljenee. Hiljaa auratessa lumi ei lennä kauas tiestä vaan penkat kasvavat korkeutta. Auraamisvauhdin hiljeneminen tarkoittaa vääjäämättä myös sitä, että tiet ovat jossain paikoin pidempään tukossa. Tämäkin on toteutunut jo kuluvalla aurauskaudella.

Mitä ongelmia aurauskeppien puuttuminen aiheuttaa tien käyttäjille?

Tiet voivat olla aurauskeppien puuttuessa aurattu ns. yli, eli ojan päältä. Näin ollen tiellä ajava ajoneuvo voi suistua ojaan aiheuttaen kalusto- ja/tai henkilövahinkoja. Näin voi käydä myös kävelijälle tai kenelle tahansa tiellä liikkujalle. Kävelijälle äkkinäinen kaatuminen tai ojaan tippuminen voi aiheuttaa pahimmillaan leikkaushoitoa vaativia vammoja.

Aurausvauhdin hidastuessa tiet ovat jossain paikoin pidempään auraamatta ja korkeiden penkkojen muodostuminen aiheuttaa näkemähaittaa.

Entäpä rahapuoli?

Hitaampi aurausvauhti kasvattaa aurauskuluja. Kepit maksavat asennettuna noin 1,40 €/kpl. Joka vuosi aurauskeppejä joudutaan hankkimaan kaupungille lisää vaurioituneiden tilalle noin 2.000 kpl.


Palaa otsikoihin