Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

16.12.2021 14.56

Menestystä kansainväliseen rekrytointiin

Kauhavalla asui 20 vuotta sitten noin sata ulkomaalaistaustaista henkilöä ja nyt ulkomaalaistaustaisia asukkaita on alueellamme jo noin 500.

- Työperäisellä maahanmuutolla on ollut tärkeä rooli yritysten osaavan työvoiman saatavuuden kannalta eri aloilla  ja erityisesti puutuoteteollisuudessa. Tällä hetkellä osaajapulaa alueella on teknologia-, elintarvike- ja puutuoteteollisuudessa, mutta myös hoiva- ja palvelualoilla. Työperäisen maahanmuuton rooli tuleekin tulevaisuudessa korostumaan entisestään. Ulkomaan kansalaisten osuus koko Suomessa oli vuonna 2020 5,2 % ja Kauhavalla 2,6 %. Vaikka osuus on valtakunnallisesti ottaen Kauhavalla pieni, niin se on kuitenkin kasvanut voimakkaasti viime vuosina, kertoo Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

Aihepiiriin liittyen Kauhavan kaupunki lähtee toteuttamaan Menestystä kansainväliseen rekrytointiin -hanketta, johon kaupunki on saanut rahoituksen maaseuturahastosta. Hankkeella edistetään maakunnassa toimivien yritysten työvoiman saantia tarjoamalla kansainvälistä rekrytointiosaamista tukevaa koulutusta ja kansainvälisiin rekrytointeihin liittyvää käytännön neuvontaa. Yritysvierailuilla kartoitetaan hyväksi todettuja kv-rekrytointeihin liittyviä käytäntöjä.

Hankkeen projektisuunnittelijan rekrytointi on parhaillaan käynnissä. Projektisuunnittelija tulee toimimaan Kauhavan kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Tuomas Männistön työparina. Männistö on toiminut kaupungin maahanmuuttokoordinaattorina Työ- ja elinkeinoministeriön avustusrahoituksella toteuttavassa Welcome2EP -hankkeessa projektipäällikkönä vuodesta 2020.

Menestystä kansainväliseen rekrytointiin -hanke toteutetaan ajalla 1.1.2022 - 31.8.2023.  Welcome2EP -hankkeen verkoston myötä hanke toteutetaan koko maakunnan alueella.

Kauhavan kaupunki osallistuu myös verkostokumppanina seutukaupunkien yhteiseen SEUTU­rekry -Kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja yritysten rekrytointivalmiuksien kehittäminen -hankkeeseen.

- Näiden kaikkien hankkeiden ja EURES-verkoston yhteistyönä edistetään osaavan työvoiman saantia ja erityisesti työperäisten maahanmuuttajien sijoittumista alueelle. Suunnitteilla on lisäksi erilaisia täsmätoimia perheiden houkuttelemiseksi Kauhavalle yhteistyössä rekrytointiyritysten kanssa, kertoo Kuoppala.


Palaa otsikoihin