Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

25.11.2022 8.35

Maataloustuet uudistuvat ensi vuonna – mikä muuttuu?

Maatalouspolitiikan uudistus on parhaillaan käynnissä. Voit hakea uusien ehtojen mukaisia tukia ensimmäistä kertaa vuonna 2023. 

Tukijärjestelmänperusta on EU:n yhteinen maatalouspolitiikka, josta käytetään lyhennettä CAP (Common Agricultural Policy).

Uudistuksia peltotukiin

Tukien hakeminen muuttuu ensi vuodesta alkaen täysin sähköiseksi. Paperilomakkeet poistuvat käytöstä.

Peltotukien hakuaika Vipu-palvelussa päättyy tuttuun tapaan kesäkuussa. On edelleen tärkeää, että ilmoitat hakemuksessasi tiedot oikein jo silloin, mutta haku on kuitenkin nykyistä joustavampi: voit tarvittaessa vaihtaa ilmoittamasi kasvin tai toimenpiteen syksyyn asti. Tahattomat virheet siis poistuvat, kun voit välttää seuraamukset hakemustasi muuttamalla.

Tutuksi tulleen Vipu-palvelun lisäksi käytössäsi on myös mobiilisovellus, Vipu-mobiili.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta, mikä muuttuu peltotuissa.

Valvontakäyntien tilalle satelliittiseuranta

Täysin uutta on kaikkiin tukihakemuksella ilmoitettuihin peltolohkoihin kohdistuva satelliittiseuranta. Satelliittien tuottaman kuva-aineiston avulla kasvuston kehittymistä ja viljelytoimenpiteitä seurataan koko kasvukauden ajan. Aineistosta tarkastellaan tukiehtojen täyttymistä.

Satelliitit kiertävät ja kuvaavat maapalloa tiuhaan, joten erilaiset muutokset maanpinnalla on mahdollista nähdä kuvista. Satelliittikuvat analysoidaan automaattisesti algoritmin avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneohjelmalle syötetään eri ajankohtina otetut satelliittikuvat, joiden välisiä muutoksia ohjelma arvioi. Analyysin tuloksena on esimerkiksi lista kasvulohkoista, joilla on havaittu maan muokkausta, niittoa, laidunnusta tai sadonkorjuuta.

Toimintaa maatalousmaalla voidaan siis jatkossa arvioida ilman tilakäyntejä. Jos jonkin lohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, hallinto lähettää sinulle tiedon asiasta Vipu-mobiilin kautta. Voit korjata hakemusta vastaamaan tilannetta lohkolla tai korjata satelliittiseurannan tietoa lähettämällä älypuhelimellasi kuvan kyseiseltä lohkolta. 

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta, uutta teknologiaan tukihakuun ja ehtojen seurantaan

Satelliittiseuranta tulee käyttöön vaiheittain

Satelliittikuviin perustuva tukiehtojen seurantajärjestelmä tulee käyttöön jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa.

Vuonna 2023 perustulotuen, luonnonhaittakorvauksen, nuorten viljelijöiden tulotuen ja luonnonmukaisen tuotannon korvauksen ehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvista niiltä osin kuin se on mahdollista. Vuonna 2024 otetaan seurantaan mukaan ne loput tuet, joissa on vähintään yksi satelliittikuvista tarkasteltava tukiehto. Vuonna 2027 mukana on vähintään 70 prosenttia paikkaan sidotuilla valokuvilla tarkistettavissa olevista tukiehdoista.


Palaa otsikoihin