Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

13.11.2023 11.05

Kaupunginjohtajan maatilavierailupäivä

Kauhavan alueen MTK-yhdistykset (MTK-Alahärmä, MTK-Kauhava, MTK-Kortesjärvi ja MTK-Ylihärmä) sopivat käydessään 3.5.2023 toivottamassa uuden kaupunginjohtajan tervetulleeksi tehtävään, että syksyllä häntä tullaan perehdyttämään alueemme maatalouteen maatilavierailukierroksen avulla.

Tuo kierros toteutettiin 9.11.2023, kierros suuntautui erilaisille tiloilla kattaen jokaisen kaupunginosan. Tapahtumaa tullaan toistamaan jatkossa, jotta kaikki alueemme tuotantosuunnat tulee esiteltyä.
 
Vesa Rantala, takana isäntä Jarmo Huhtala, keskellä MTK-Kauhavan Kaija Aro, oikealla tilan emäntä Sanna Huhtala.

Ensimmäinen kohde oli Sanna ja Jarmo Huhtalan luomulypsykarjatila, jossa myös hevostaloudella on oma roolinsa. Sanna on fysioterapeutti ja olen erikoistunut eläinfysioterapiaan sekä ratsastusterapiaan. Sannan ja Jarmon suunnitelmissa on saada hiukan lisää lehmäpaikkoja nykyiseen navettaan, jossa on 70 lypsylehmäpaikkaa tällä hetkellä. Tila työllistää myös yhden ulkopuolisen työntekijän. Kustannusten nousu ja luomumaidon laskenut hinta pakottaa kasvattamaan tuotantoa.

Seuraavaksi jatkoimme Huhtalan tilalta Kauhavalta kohti Mattilan Jarkon välikasvattamoa Kortesjärvelle Kukkolan kylään. Jarkolla on välikasvattamo, jossa hän kasvattaa tiloilta kerätyt vasikat 2-5 viikkoisista noin viiden kuukauden ikäisiksi, josta ne viedään loppukasvattamoon lähialueen tiloille. Jarkko on ulkoistanut kaikki lähes kaikki peltotyöt lähialueen urakoitsijoille. Jarkon pellot ovat luomutuotannossa. Hän on keskittynyt työssään eläinten hyvinvointiin; mitä paremmin pidät eläimet kunnossa niin sitä kannattavampaa tuotanto on. Tällä hetkellä vasikoiden saanti on sujuvaa ja siitä hyvänä esimerkkinä nähtiin tilalla teurastamon välitysauto, joka toi vasikoita juuri tilalle. Tilalla on kaksi tuotantorakennusta ja vasikat siirretään alun juoton jälkeen vieressä olevaan vanhaan pihattorakennukseen, josta on tehty kasvattamo.

 
Kaupunginjohtaja saa opastusta tilan isäntä Jarkko Mattilalta, siitä kuinka hän seuraa juuri tilalle tulleiden vasikoiden juontimääriä järjestelmästä.

Sitten jatkettiin toiselle kortesjärviselle tilalle, jota isännöi Jaakko Isomäki. Tilalla naudanlihantuotantoa ja noin 300 eläintä vastaanotti meidät tilalle. Keskusteltiin tilan tulevaisuuden näkymistä ja esiin nousi metsäkatosesitys, joka uhkaa tiloja, jotka laajentaakseen tilaa joutuvat rakentamaan metsäiselle alueelle. Etelä-Pohjanmaan MTK:n edustajana Jaakko pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan, että esityksen vaikutukset eivät estäisi tilojen laajentumista. Kesän sadon osalta Jaakko totesi tilan säilörehusadon olleen hyvä, mutta hernesato jäi kelien takia korjaamatta.

Jaakko Isomäki esittelee Aron Kaijalle ja Vesa Rantalalle tuotantoeläimiään.
Isomäen tilalta jatkettiin Alahärmään, jossa kohteena Siiverinmäen tila. Kyseessä lypsyrobottitila, jota Anna-Kaisa ja Matti Aspila isännöivät. Heidän maidotuotantotilansa on laajennettu isännän omien suunnitelmien mukaisesti. Tilalla Matti vastaa teknisestä puolesta ja hoitaa myös tilan peltotyöt ja eläinten hoidosta vastaa Anna-Kaisa. Tilalla ei itse kasvateta hiehoja, vaan heidän hiehot kasvatetaan ulkopuolisen toimesta ja tuodaan kantavana hiehona tilalle. Tuli esille, että tällä hetkellä tilojen taloudellinen tilanne on haastava. Maatilojen ostopanosten kallistumisen lisäksi korkotason nousu kurittaa investoineita nuoria tilallisia, kuten Siiverinmäen tilaa.
 
Tilan isäntä Matti Aspila kertoo millä tavalla tilan kehittäminen on edennyt.

Kierroksen lopuksi ajeltiin vielä Ylihärmään, jossa tutustuttiin Ville Lammin isännöimään Hirvelän tilaan. Ville on enemmän konemiehiä ja keskittynyt viljanviljelyyn, koneurakointiin sekä viljan kuivaukseen. Tilalla on 80-luvulla rakennettu navetta, jossa on lypsykarjaa pidetty. Sittemmin tilan 40 hehtaarin peltoalaa on Ville isä kasvattanut ja nyt viljelyksessä on vuokramaineen reilut 200 hehtaaria. Kesäkausi menee peltotöissä ja urakoinneissa. Talvikaudella Villeä työllistää lumitöiden teko, hänellä on kuorma-auto, joka on käytössä niin lumia auratessa kuin viljakuormia kuskatessakin.

 
Vesa Rantala, Ville Lammi, Kaija Aro, Seppo Rintakumpu, Jarkko Mattila, Janne Lahnalampi ja Osmo Myllykoski eli tällä porukalla tutustuttiin Kauhavan maaseutuun ja maatilojen arkeen.


Palaa otsikoihin