Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

20.5.2022 12.30

Kauhavan yhteismetsä 10 vuotta

Kauhavan yhteismetsä on Suomen ensimmäinen uuden lain mukainen yhteismetsä, jonka perustava kokous pidettiin 14.12.2011. Tuolloin 71 omistajatahoa liitti yhteen 1.442 hehtaaria metsiään. Kaupungin osuus oli tuolloin noin 360 hehtaaria. Perustamisvaiheessa yhteismetsän arvo oli lähes 3,3 miljoonaa euroa.

Kymmenen vuoden aikana yhteismetsän pinta-ala on kasvanut 1.924 hehtaariin sekä uusien liittymisien että ostojen myötä. Yhteismetsä on myös myynyt pieniä palstoja naapureille. Kokonaispuuston arvo on kasvanut yli 5 miljoonaan euroon. Tuotto osakkeille on ollut noin 4,5 %.

Yhteismetsässä on monia etuja, mm. tasainen tuotto, yhteismetsillä on matalampi pääomatulojen verotus ja metsää hoidetaan suunnitelman mukaan. Kun metsää hoidetaan suurempana yksikkönä puulle saadaan yleensä parempi hinta ja yksikkökustannukset ovat matalammat. Perinnönjaossa yhteismetsäosuuksia on helpompi jakaa kuin metsäomistuksia.

Hallinnollisesti yhteismetsää hoidetaan kuten esimerkiksi taloyhtiöitä. Päätökset tehdään enemmistöperiaatteella.

Kauhavan yhteismetsä on julkaissut historiikin, jossa kerrotaan yhteismetsän perustamisesta ja monista kommelluksistakin 10 vuoden varrelta:


Kauhavan yhteismetsä 10 vuotta

Lisätietoja Kauhavan yhteismetsästä:
www.kauhavanyhteismetsa.fi



Yhteismetsän ensimmäinen hoitokunta vuonna 2011: vas. Arto Valkama, Jaakko Perälä, Pauli Tyyvi, Alpo Puro-Aho, Tapani Palo.


Palaa otsikoihin