Uutisarkisto
Kauhavan varhaiskasvatus mukaan kestävän ruokajärjestelmän tutkimushankkeeseen
Kauhava on mukana kansallisessa Ruoka-askel-tutkimushankkeessa yhdessä Ilmajoen, Kauhajoen ja Lahden kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää kestävän ruokajärjestelmän toimintamalli tukemaan lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentämään ruokailuun liittyviä ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Toimintamalli kehitetään kuntien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä lasten ja vanhempien yhteistyönä.
Kyseessä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Laurea-ammattikorkeakoulun yhteistyöhanke, jolla on tutkimuslupa kaupungin varhaiskasvatuspäälliköltä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan puoltava lausunto. Hankkeen päärahoittaja on Suomen Akatemia. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat osallistuvien kuntien ja ruokapalveluiden lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Viikki Food Design Factory ja Turun yliopisto.
Hanke toteuttaa varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta ja varhaiskasvatussuunnitelmaa
Hanke toteutetaan osana varhaiskasvatuksen normaalia toimintaa ja se tukee varhaiskasvatuksen ruokailusuositusten ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumista. Helmikuussa 2022 alkaa kokeilujakso, joka kestää vuoden loppuun. Kokeilujakson ajaksi tutkimuksessa mukana olevat päiväkodit jaetaan kokeilu- ja vertailupäiväkoteihin. Kokeilupäiväkodeissa on kokeilujakson aikana käytössä uusi ruokalista, jonka ympäristöjalanjälki on tavanomaiseen ruokalistaan verrattuna pienempi. Uusi ruokalista pyrkii noudattamaan paremmin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan asettamaa varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta. Vertailupäiväkodeissa on käytössä tavanomainen ruokalista koko kokeilujakson ajan. Uusi toimintamalli voidaan ottaa vertailupäiväkodeissa käyttöön kokeiluvaiheen jälkeen.
Kestävyyttä, ruokailoa ja tutustumista terveellisiin ja ympäristöystävällisiin ruokiin
Uudella ruokalistalla lisätään palkokasvien ja muiden kasvisten sekä kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa. Myös hedelmien ja marjojen käyttöä pyritään lisäämään. Lihaa ja maitoa ei poisteta ruokalistalta, vaan niiden määrät tarkistetaan vastaamaan varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta. Lisäksi sovelletaan lapsia osallistavia ja innostavia ruokakasvatusmenetelmiä, joiden tavoitteena on lisätä ruokailoa ja tutustuttaa lapsia terveellisiin ja ympäristöystävällisiin ruokiin kaikkia aisteja hyödyntäen. Hankkeessa vähennetään myös ruokahävikkiä sekä arvioidaan ruokavaliomuutoksen ilmastovaikutuksia, taloudellisia vaikutuksia sekä vaikutuksia lasten ruoankäyttöön ja ravitsemukseen. Hankkeen alkuvaiheessa päiväkotien ruokalistoja ja reseptejä kehitetään ja lapset pääsevät tutustumaan uusiin ruokiin ja kertomaan niistä mielipiteensä. Ruokalistamuutosten käytäntöön viennin toteuttaa Kauhavan ruokapalvelut.
Perheet saavat päiväkodin kautta kutsukirjeen osallistua tutkimukseen
Kauhavalla tutkimukseen osallistuu kolme kaupungin päiväkotia. Etelä-Pohjanmaalta tutkimukseen osallistuu yhteensä kahdeksan päiväkotia. Kauhavalta hankkeeseen osallistuvat Kirkkorannan päiväkoti, Päiväkoti Hyppis ja Metsäkulman päiväkoti.
Tarkempiin
mittauksiin, jotka liittyvät mm. lasten ruoankäyttöön ja
ravitsemustilaan kutsutaan perheet, joissa on 3-5 -vuotiaita lapsia.
Tavoitteena on saada mukaan mittauksiin yhteensä 400 perhettä kaikki
kunnat yhteenlaskettuna. Perheet saavat lähiaikoina päiväkodin kautta
kutsukirjeen mukaan tutkimukseen. Sekä kokeilu- että vertailuryhmään
osallistuminen tuottaa arvokasta tietoa, jonka avulla voidaan edistää
lasten terveyttä ja vähentää ruokajärjestelmän ympäristökuormitusta.
Kun terveyttä
edistävä ja samalla myös ympäristön kannalta kestävä elämäntapa opitaan jo
lapsuudessa, sitä on helpompi ylläpitää myöhemmissä ikävaiheissa. Aikuiset
kunnissa, ruokapalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja kodeissa ottavat ne viisaat
askeleet, joilla lasten kestävä tulevaisuus turvataan.
Hankkeeseen osallistuessaan Kauhava on ilmastoystävällisen ja terveellisen ruoan tarjonnan ja ruokakasvatuksen edelläkävijä.
Lisätietoja:
https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/ruoka-askel