Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

12.12.2022

Kauhavan kulttuuripalkinto Lakeuslife-porukalle

Kauhavan kulttuuripalkinto jaettiin 6.12. kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlassa. Kulttuuripalkinnon saajan valitsee elämänlaatulautakunta, kaupunkilaisten ehdotusten perusteella. Kulttuuripalkinnon saaja on ansioitunut jollakin kulttuurin alueella ja tehnyt Kauhavalle merkittävän kulttuuriteon.

Tänä vuonna Kauhavan kaupungin kulttuuripalkinnon sai LAKEUSlife nelikko: Kristiina Laakso, Lauri Hölsömäki, Pauli Laakso sekä Emma Kivikangas.

Lautakunnan perustelut päätökselle olivat:

"Merkittävä kulttuuriteko on, että nuoret ihmiset tuovat ylpeästi, upeasti ja realistisesti esille omaa elämäntyyliään ja kotiaan sekä kauhavalaisuutta ja Kauhavaa. Lautakunta toteaa myös, että tässä ajassa, kun nuorison pahoinvointia on usein esillä, on hyvä välillä nostaa näkyviin myös positiivia näkökulmia nuorten elämästä."

LAKEUSlifen ensimmäiset jaksot esitettiin 9.11.2021 YLE tv 2:lla. Sarja kertoo kauhavalaisista nuorista, jotka eivät halua muuttaa maalta kaupunkiin. Sarja tuo esille maaseutumaista Kauhavaa asuinpaikkana esille erinomaisesti koko maan laajuisesti.

Kulttuuripalkinto on paikallisella taiteilijalla teetetty, joka vuosi erilainen uniikkitaideteos.

Tänä vuonna teoksen on valmistanut kauhavalainen käsityöalan ammattilainen, tekstiilisuunnittelija Sanna Peltoluhta. Peltoluhta tunnetaan muun muassa monipuolisista makramee- ja käsityöohjeistaan. Kulttuuripalkintoteos edustaa vähän taiteellisempaa makrameetyön muotoa, jossa perinteinen solmeilutekniikka ja kierrätysmateriaalit solmiutuivat kauniiksi lakeusmaisemaksi. Työn nimi on Tie Kauhavalle.

"Kauhava tunnetaan käsityökaupunkina, koska erilaisten kädentaitojen ja alan tuotteiden kehittämisen saralla kauhavalaiset ovat olleet edellä kävijöitä. Ammattitaitoiset puukontekijät ja pehmeämpien materiaalien käsityöläiset tuotteineen ja innovaatioineen tunnetaan ympäri Suomen ja maailman. Käsityökaupunkiin Kauhavalle on tultaessa vastassa on aina sama maisema. "Tie Kauhavalle"-teoksessa makramee tekniikalla solmeiltu maisema on sama, jonka on voinut monen sukupolven ajan nähdä lähestyttäessä Kauhavaa mistä ilman suunnasta tahansa. Makramee on tekniikkana satoja vuosia vanha, jonka perussolmuihin nykyiset kierrätyspuuvillaiset materiaalit tuovat aikakaudellemme ominaiset piirteensä. Aivan kuten perinteinen maalaismaisema taipuu nykyisten ympäristödirektiivien mukaiseen viljelyyn."
-Sanna Peltoluhta

(Uutisen kuva: Yle)

Palaa otsikoihin