Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

3.4.2023 15.29

Kauhavan kaupungille sisäinen ilmoituskanava väärinkäytösten ilmoittamiseen

Kauhavan kaupunki on ottanut 1.4.2023 käyttöön sisäisen ilmoituskanavan helpottamaan epäkohtien ja väärinkäytösten esiintuomista.

Uuden kanavan kautta kaupunkiin työ- tai virkasuhteessa olevat voivat ilmoittaa työnsä yhteydessä havaitsemistaan väärinkäytösepäilyistä. Epäilyt voivat liittyä muun muassa julkisten hankintojen, ympäristön, yksityisyyden ja henkilötietojen suojan sekä verkko- ja tietojärjestelmien turvallisuuden rikkomuksiin.  

Ilmoituksen jättäjän tiedot suojataan lain Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta mukaisesti. 

Kaupunki selvittää ilmoitusten perusteella aiheelliseksi osoittautuvat väärinkäytösepäilyt mahdollisuuksien mukaan. Suojelun yleisenä edellytyksenä on, että ilmoitus tehdään ensisijaisesti organisaation sisäiseen ilmoituskanavaan ja että ilmoittajalla on ilmoittamishetkellä perusteltu syy uskoa, että rikkomista koskeva tieto pitää paikkansa ja että tällainen tieto kuuluu lain soveltamisalaan.  
Tahallisesti vääriä tietoja ilmoittaneelle tai julkistaneelle voi tulla oikeudellisia seurauksia.  

Uusi ilmoituskanava on yksi työkalu muiden joukossa, jolla varmistetaan hallinnon toiminnan oikeellisuutta.  

Ilmoituskanava ei ole yleinen ”palautekanava” vaan nimenomaan vakavien väärinkäytösten ilmoittamista varten.
Sisäinen lmoituskanava löytyy henkilökunnan intranetistä.

Kauhavan kaupungin kotisivuilla on kaikille kuntalaisille avoin sähköinen palautekanava, jossa voi jättää mm. kommentteja ja kysymyksiä liittyen kaupungin palveluihin.

 

Kaupunki noudattaa direktiiviä ja kansallista lakia

Sisäistä ilmoituskanavaa edellyttää laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta. Laki tuli voimaan 1.1.2023. Kysymys on EU:n ilmoittajansuojeludirektiivin (2019/1937), eli ns. whistleblower-direktiivin täytäntöönpanosta 

Sisäisen ilmoituskanavan perustamisvelvollisuus koskee kuntia, joiden työ- tai virkasuhteessa olevien henkilöiden määrä on säännöllisesti vähintään 50. Sama koskee kuntien ja kuntayhtymien määräysvallassa olevia oikeushenkilöitä kuten tytäryhtiöitä, joilla kanava tulee olla käytössä 17.12.2023 mennessä. 

Uuden lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että työssään tai sen yhteydessä epäkohtia tai yleisen edun vastaista toimintaa havaitseva henkilö voi tehdä ilmoituksen asiasta turvallisesti ilman pelkoa mahdollisista vastatoimista. Tavoitteena on ennaltaehkäistä yleiseen etuun kohdistuvia uhkia tai väärinkäytöksiä.  

 


Palaa otsikoihin