Etusivu Uutishuone Uutiset Uutisarkisto

Uutisarkisto

24.9.2021 10.18

Kaappaa kasvis -viikko kouluilla ja päiväkodeilla 29.9 - 1.10.2021

Kaappaa kasvis viikkoa vietetään kouluilla ja päiväkodeilla 29.9 - 1.10.2021
Kansainvälista koulumaitopäivää vietetään kouluilla 29.9.2021


Kaappaa kasvis! -viikko

Kaappaa kasvis! -viikko on yhdessä koulun ja kodin kanssa vuosittain toteutettava viikko, joka kannustaa alakoululaisia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin sekä lisäämään niiden käyttöä. Lasten tulisi syödä vähintään kuusi oman kouran kokoista annosta kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Kasvikset edistävät terveyttä ja auttavat jaksamaan. Ne lisäävät myös ruokaan väriä, makua ja tuoksua. Kaappaa kasvis! -viikolla koulujen luokat kilpailevat keskenään, mikä luokka kaappaa eniten kasviksia. Jokainen Kaappaa kasvis! -viikolle osallistuva koulu voi tehdä viikosta oman näköisensä.

Vanhemmille

Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Tämän vuoksi lapsena on hyvä oppia syömään kasviksia monipuolisesti. Uuden maun oppiminen vaatii joskus useita maistamiskertoja. Vanhempien asenteet kasvisten syöntiä kohtaan vaikuttavat myös lapsen kasvisten käyttöön. Siksi koko perheen olisi hyvä ottaa tavaksi syödä kasviksia yhteisillä aterioilla.

Vinkkejä vanhemmille
  • Kannusta lasta täyttämään Kaappaa kasvis! -keräilyvihkoa ja laskekaa yhdessä aterioiden kasviskouralliset.
  • Tutustukaa yhdessä lapsen kanssa kaupan kasvistarjontaan tai vierailkaa lähitilalla. Voitte yhdessä valita uusia kasviksia, hedelmiä ja marjoja maistettavaksi.
  • Ottakaa lapsi mukaan ruoanvalmistukseen. Lapsi voi taitojensa mukaan osallistua esimerkiksi kasvisten kuorimiseen, raastamiseen, pilkkomiseen tai salaatin sekoittamiseen. Itse pilkotut kasvikset maistuvat myös välipalalla dippikastikkeen kera.
  • Kokeilkaa uusia reseptejä tai lisätkää tuttujen ruokien joukkoon erilaisia kasviksia. Kasvikset sopivat hyvin keittoihin, patoihin, kastikkeisiin ja uuniruokiin. Voitte myös viettää kasvisruokapäivää. Pakastekasvikset ovat hyviä vaihtoehtoja kiireiselle ruoanlaittajalle.




Palaa otsikoihin