Etusivu Uutishuone Uutiset

Uutiset

13.3.2025 10.10

Puuställin häät -näytelmä sai nuoret innostumaan kotiseudun perinnekulttuurista

Puuställin häät -perinnenäytelmä tulee ensi-iltaan Ylihärmän nuorisoseuralla 21.3.2025. Näytelmä perustuu vuonna 1868 vietettyihin Härmän häihin ja sen esittämiseen on Ylihärmässä pitkät perinteet. Mukana vuoden 2025 näytelmässä on ennätysmäärä nuoria, jotka ovat projektin myötä innostuneet kansanlauluista ja kansantanssista. Myös näytelmää katsomaan toivotaan erityisesti lapsia ja nuoria, jotta perinnetieto siirtyisi. Projektia tukee Leader Aisaparin rahoittama Kruunuhäät-hanke.

Anssin Jukka (Juho Haapoja) ja häjyt (Veeti Hippi, Nikolai Renko, Ilja Renko ja Miska Renko).

Edellisistä Puuställin häistä yli 20 vuotta

Puuställin häät -näytelmä perustuu Vuokko Kivisaaren alkuperäisideaan Härmän hurjien häiden näytelmäkuvaelmasta, jota esitettiin 1960- ja 1980-luvulla sekä 2000-luvun alussa. Uudistetusta käsikirjoituksesta vastaa Maaria Koivula-Talkkari, joka myös ohjaa nyt nähtävän perinnenäytelmän. 

Käsikirjoitusta on uudistettu erityisesti pedagogisesta näkökulmasta, tavoitteena perinteen siirto uusille sukupolville. Puuställin häät on raikas tietoisku historiasta ja sukellus keskelle 1800-luvunhärmäläistä elämänmenoa.

Ylihärmäläinen Raili Saari on mukana jo kolmannessa Puuställin häät - näytelmäprojektissa. ”Äitini ohjasi tanhuja ja sai minutkin innostumaan mukaan vuoden 1980 näytelmään. Roolini oli olla kylän nuori ja muistan, että esiintyminen jännitti kovasti. Vuoden 2004 näytelmässä olin pitokokin apulainen. Katoin pöytää ja pääsin tanssimaan polkkaa. Oli mukavaa osallistua näytelmään silloin yhdessä poikani
kanssa”, Raili kertoo.

Raili Saari (vas.) on mukana jo kolmannessa Puuställin häät -näytelmäprojektissa. Kuvassa myös Tuula Korkiatupa (pitokokki). 
”Tämän vuoden näytelmässä puvustus on aiempia vuosia värikkäämpää ja näyttämökuva on mielestäni erityisen kaunis. Näytelmässä on enemmän tanssia, musiikkia ja vuoropuhelua. Olen saanut elää Puuställin häiden tapahtumia kolmen eri-ikäisen roolihenkilön näkökulmasta – tällä kolmannella kerralla häävieraaksi saapuvana mummana. On hienoa olla mukana siirtämässä perinnettä uusille sukupolville. On ollut ilo todistaa, kuinka erityisesti nuoret näyttelijät ovat innolla mukana”, Raili sanoo.

Näytelmän puvustuksen, rekvisiitan ja lavastuksen on suunnitellut ja toteuttanut tekstiilisuunnittelija Leena Rissa. Paikallista kädentaitokulttuuria on haluttu nostaa esiin mm. tuomalla lavalle nuoren neidon puetettu lutti kapiotekstiileineen.

Flikkaanrinki. Puuställin häissä Juho Matinpoika Haapojan kanssa avioitui häjy-Antti Rannanjärven entinen vaimo Maria Liisa Rannanjärvi, jota näyttelee Jenni Hyyppä.

Näytelmässä kuuluu nuorten ääni

Uutuutena Puuställin häissä on kollektiivisen kertojan rooli, jossa vuorottelee 13 nuorta. Nuorilla on iso vastuu myös laulu- ja kansantanssikohtauksissa. Näytelmäprojektissa mukana oleminen on ollut kaiken ikäisille näyttelijöille oppimisen kokemus ja sukellus menneeseen aikaan.

”Näytelmän myötä olen oppinut paljon kruunuhäistä ja häjyistä”, kertoo Iida Lindgrén.
”Olen oppinut kuinka raakaa ja erilaista elämä oli 1800-luvulla”, jatkaa Eerika Tuominen.
”Kansantanssien ja -laulujen harjoittelu on ollut tosi kivaa ja asutkin ovat hienoja”, lisää Sofia Hautanen.
”On ollut todella hauskaa nauraa ja tanssia tuntikausia viikonloppuisin! En olisi uskonut, että lähtisin vapaaehtoisesti laulamaan ja tanssimaan tanhua lavalle. Tämä on ollut todella erilainen produktio mihin olen tottunut, mutta todella hyvällä lailla”, sanoo Hilja-Maaria Linko.
”Tämä näytelmä on ihan erilainen kun aiemmat, joissa olen ollut mukana. Nyt on päässyt kokemaan, millaista meno oli häjyjen aikaan. Kansantanssit ja -laulut olivat aluksi vaikeita, mutta nyt ne alkavat jo sujua. Ei mikään ihan perusnäytelmä!” summaa Veeti Hippi.

Nuorilla on iso rooli Puuställin häät -näytelmän kansantanssikohtauksissa.

Suurin osa nuorista näyttelijöistä on Järvilakeuden kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetuksen opiskelijoita. Yhteensä näyttelijöitä on 30 ikähaitarilla  kahdeksanvuotiaasta kuusikymppiseen.

Härmän laulukirja soi pelimanniorkesterin voimin

Puuställin häät -näytelmän kaikki musiikki soitetaan livenä paikan päällä kuusihenkisen
pelimanniorkesterin toimesta. Musiikin suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa Satu Lumiaho. Kaikki laulut ovat peräisin Härmän laulukirjasta ja muukin musiikki on paikallista 1800-luvun kansanmusiikkia.

Instrumentteina näytelmässä kuullaan viulua, kontrabassoa ja harmoonia. ”On huikaisevaa seurata soittopaikalta, miten näyttelijät kertovat lavalla oman yhteisönsä ja sukujensa tarinaa. Aito innostus omaan historiaan ja perinteeseen näkyy ja elää lavalla. Ylpeys ja yhteys siihen, mitä olemme olleet, saa tunteet liikkeelle ja välittyy katsojalle. Tätä näytelmää ei kannata jättää väliin”, summaa harmoonia soittava Satu Linko.

Puuställin häät -näytelmän pelimanniorkesteriin kuuluvat Karoliina Jylhä, Marjukka Lehtimäki, Satu Lumiaho, Pirkko Salo, Jukka Luomala ja Satu Linko.

Yleisöön toivotaan erityisesti lapsia ja nuoria

Puuställin häät -näytelmää ovat tervetulleita katsomaan kaikki kruunuhääperinteestä, häjyistä ja perinnekulttuurista kiinnostuneet, mutta erityisesti katsomoon toivotaan lapsia ja nuoria. Puuställin häät on myös oiva tilaisuus viedä vaikka lapsenlapset oman kotiseudun perinnekulttuurin äärelle. Lipunhintaa on myös alennettu roimasti kouluryhmille.

Puuställin häät -näytelmäproduktion monitaiteisuuden mahdollistaa Leader Aisaparin rahoittama Kruunuhäät-hanke. Kruunuhääperinteeseen yhdistyy monta asiaa eteläpohjalaisuudesta: yhteisölliset siirtymäriitit, kansanmusiikki, kansantanssi, perinteiset kädentaidot ja ruokakulttuuri. Tämän perinteen ylläpitäminen, vaaliminen ja alueen asukkaille, erityisesti lapsille ja nuorille tietoon saattaminen on Kruunuhäät-hankeen tärkein tavoite. Hanketta hallinnoi Järvilakeuden kansalaisopisto.

Puuställin häät -perinnenäytelmää esitetään Ylihärmän nuorisoseuralla (Ylistarontie 94) seuraavasti: 
pe 21.3. klo 19 
su 23.3. klo 15 ja 18
pe 28.3. klo 19
su 30.3. klo 15 ja 18
pe 4.4. klo 19 
su 6.4. klo 15 ja 18. 

Lisätietoja näytelmästä ja ohjeet lippujen hankintaan: www.yliharmannuorisoseura.fi

Kuvat: Samuli Koivusalo
Teksti: Ylihärmän Nuorisoseura

Palaa otsikoihin