Etusivu Uutishuone Uutiset

Uutiset

6.6.2024

Nuorten EU varjovaaleissa yli kolmannes äänistä pienpuolueille

Kauhavan nuorisovaltuusto järjesti yhdessä nuorisopalveluiden kanssa EU-varjovaalit, nuorisovaltuustovaalien yhteydessä. Vaalit pidettiin 22.–23.toukokuuta. Äänestyspaikat tuotiin nuorten luo kaupungin yhtenäiskouluihin, lukiohin, nuorisotila Saumaan sekä Lapuan Sedulle. Äänioikeutettuja olivat samat nuoret, joilla oli äänioikeus Nuorisovaltuustovaaleissa.

Kaikille Kauhavan yläkouluissa opiskeleville nuorille tarjoutui kevään aikana mahdollisuus perehtyä EU;n toimintaan Etelä-Pohjanmaan liiton EU tietokeskuksen johdolla Vaikuta! -teemapäivien Aika cool kun on EU työpajassa. Osassa kouluista oli myös valmistauduttu vaaleihin oppitunneilla tehden EU vaalikoneita.

Ääniä annettiin yhteensä 516, kun taas samaan aikaan järjestetyissä nuorisovaltuustovaaleissa ääniä annettiin 529. Pieni ero johtunee siitä, että EU-varjovaaleissa ei ole suoraa vaikutusvaltaa. Isompi ero sen sijaan löytyy hylätyissä äänissä: EU-varjovaaleissa hylättyjä oli peräti 44, kun taas Nuva-vaaleissa vain 19.



Nuorten EU varjovaaleissa eniten ääniä saivat:

Janne Sankelo, Kauhava, Kansallinen Kokoomus, 40 ääntä

Sebastian Tynkkynen, Oulu, Perussuomalaiset, 38 ääntä

Aki Ruotsala, Seinäjoki, Suomen Kristillisdemokraatit, 27 ääntä

Jyri Poltto, Kauhava, Vapauden liitto, 17 ääntä

Li Andersson, Turku, Vasemmistoliitto, 14 ääntä

 

Varjovaaleissa paikalliset ehdokkaat olivat nuorten suosiossa. Kaikki puolueet, totuuspuoluetta lukuun ottamatta saivat nuorilta ääniä. Pienpuolueet keräsivät yli kolmanneksen hyväksytyistä äänistä.


Palaa otsikoihin