Etusivu Uutishuone Uutiset

Uutiset

4.9.2024 12.10

Keskuskeittiö Hela täydelle teholle syksyn aikana

Keskuskeittiö Hela aloitti ruoan tuotannon elokuun alussa. Näin alkuun keittiö tuottaa päivässä 850 lounasta ja 250-300 välipalaa. Täydellä teholla Hela tulee valmistamaan 2500 lounasta ja 600-700 välipalaa päivittäin. Täyttä tehoa kohti mennään syksyn mittaan vaiheittain.

- Tällä hetkellä meiltä menee lounas ja välipalat Kosolan koulun, Tiheikön ja Kirkkorannan päiväkotien sekä Ylihärmän koulun palvelukeittiöille. Ylihärmän päiväkodin palvelukeittiö ei ole vielä valmis, joten sinne ruoka menee meiltä Ylihärmän koulun kautta, kertoo Helan ruokapalveluvastaava Leena Savola.

Hela sijaitsee Alahärmässä Härmäntiellä, josta on nopea yhteys vt 19lle.
Kauhavalla on tehty iso rakenteellinen muutos ruokapalveluihin. Nykyisen viiden keskuskeittiön sijaan jatkossa tulee olemaan vain yksi keskuskeittiö Hela ja sen lisäksi palvelukeittiöitä ja jakelukeittiöitä. Osa keittiöistä on remontoitu ja osassa muutostöitä on vielä meneillään. Työn jako on uudistuksen jälkeen karkeasti ottaen seuraava:

1. Keskuskeittiö Hela valmistaa lounaat ja välipalat. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ruoka-aineet mitataan, sekoitetaan ja pakataan, jonka jälkeen ne toimitetaan palvelukeittiöihin.

2. Palvelukeittiöt kypsentävät ruoan ja toimittavat sen asiakkailleen sekä jakelukeittiölle. Palvelukeittiöt tilaavat myös kaikki lisukkeet (esim. salaatit, leivät, maidot) sekä ruoat, mitkä eivät vaadi valmistusta (esim. lihapullat). Lisäksi palvelukeittiöt tekevät aamiaiset.

3. Jakelukeittiöille tulee päivittäin lähimmästä palvelukeittiöstä lämmin ruoka, joka tarjoillaan asiakkaille.


Ei pakasteta vaan jäähdytetään

Keskuskeittiön käyttämä Cook & Chill -menetelmä tarkoittaa sitä, että ruoka valmistetaan ja jäähdytetään ennen kuin se toimitetaan eteenpäin palvelukeittiölle.

- Puhutaan kylmävalmistuksesta, sillä pääsääntöisesti meillä Helassa ei kypsennetä ruokaa vaan se tapahtuu vasta palvelukeittiössä. Jotkut ruoat tietysti vaativat kypsentämisen jo lähteissään meiltä, mm. hernekeitto, perunamuussi, kastikkeet.  Nämä sitten valmistamisen jälkeen jäähdytetään ennen toimittamista palvelukeittiöille ja palvelukeittiöt lämmittävät ruoan tarjoilua varten. Jäähdyttäminen ei tarkoita pakastamista, meillä ei pakasteta mitään, korostaa Leena.


Helan keittiössä on käytössä kylmävalmistus. Keittiön seinällä olevalla näytöllä näkyy kylmiöiden lämpötiloja sekä tehtäviä työvaiheita.
- Kotimaisuusaste on tärkeää ja se onkin meillä korkea. Esimerkiksi kaikki meidän käyttämät lihat ja lihavalmisteet ovat kotimaisia, samoin maidot ja marjat. Vihannekset pyrimme myös saamaan kotimaisina mahdollisuuksien mukaan, Savola täsmentää.

Ruokapalveluvastaava Leena Savola esittelee jäähdytyskaappeja, joiden kautta ruoan matka jatkuu kohti palvelukeittiöitä.

Satsitusta ja erityisruokavalioita

Helan tilat tuntuvat olevan yllättävän pienet, kun ajattelee annosmääriä, joita keittiö tuottaa. Tuotannossa on tällä hetkellä neljä työntekijää, täydelle teholle mennessä työntekijöitä tarvitaan viisi. Tehokkuus näkyy niin toiminnoissa kuin tiloissa, mm. kuljetuksissa käytettävät korit ovat kokoontaittuvia, jolloin ne mahtuvat pieneen tilaan, kuiva-ainevarastossa on käytössä rullakiskoilla liukuvat hyllyt, jolloin pieneen varastoon saadaan lisää hyllymetrejä. Yhden kylmiön ovessa lukeva Satsitus herättää mielenkiinnon.

- Satsitus tarkoittaa ruoan mittaamista. Kylmiössä mitataan jokaiseen lähtevään vuokaan raaka-aineet, näin ruoka on tasalaatuista eikä käy vaikkapa niin, että toisessa lohikeittovuoassa on enemmän kalaa kuin toisessa. Pakkauskone tarroittaa vuoat ja kaikkiin tulee näkyviin ravintosisällöt ja muut tarvittavat tiedot, Savola selvittää.

Helassa on paljon pieniä yksityiskohtia, joilla saadaan tehoja neliöistä. Yhtenä niistä rullakiskoilla liikkuvat varastohyllyt.

Helassa on erillinen diettikeittiö, jossa valmistetaan annokset erityisruokavalioille, joita on tällä hetkellä jopa 16 % koko tuotannosta. Suomessa keskiarvoluku on 10 %. Täydellä teholla toimiessaan Helassa tullaan tekemään noin 400 erityisruokavalioannosta päivässä. Tämä luku ei sisällä laktoosittomia ruokavalioita.

- Meillä on keskivertoa enemmän erityisruokavalioita. Erityisruokavalion saamiseksi tulee esittää lääkärintodistus tarpeesta. Kouluilla meillä on tarjolla myös kasviruokavaihtoehto, sitä voi kuitenkin hyödyntää kuka tahansa ilman lääkärintodistuksia, Savola kertoo.

Erillisessä diettikeittiössä valmistuu jatkossa noin 400 erityisruokavalioannosta päivässä.


Palaa otsikoihin