Etusivu Uutishuone Uutiset

Uutiset

13.3.2024 12.44

Hankintainfossa miljoonien arvosta asiaa

Kaupungin hankintainfossa esiteltiin tänä aamuna niin meneillään olevia projekteja kuin myös tulevia hankintoja. Tilaisuuteen osallistui edustajia noin 20 yrityksestä. Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Vesa Rantala.

Tilaisuuden aluksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja/hankintaneuvoja Anne Niemi kertoi yrittäjille, miten yritys menestyy julkisissa hankinnoissa. Niemi kehotti yrittäjiä ja kuntaa vielä aktiivisempaan markkinavuoropuheluun ja antoi vinkkejä siitä, miten pienillekin yrittäjille voidaan luoda tarjouspyyntövaiheessa jo mahdollisuuksia päästä isoihin urakoihin mukaan.
Kuvassa kaupunginjohtaja Vesa Rantala pitää avauspuheenvuoroa hankintainfossa 13.3.2024
Kaupunginjohtaja Vesa Rantala avasi tilaisuuden.

Yrittäjät, seuratkaa kunnan päätöksentekoa

Rakentamispäällikkö Maria Annala kertoi tulevista tarjouspyynnöistä, joita ovat mm. Alahärmän ja Ylihärmän uusien koulujen piha-alueiden rakentamistyöt sekä elokuussa kilpailutukseen tulevasta ns. Tietotalon remontista. Annala kertoi myös päätöksenteosta ja siitä miten projektit hallinnollisesti etenevät ja kehotti yrityksiä aktiivisuuteen kunnan päätöksentekoa seuraamalla.

- Yrittäjien on hyvä seurata kaupungin päätöksentekoa; viranhaltijoiden ja lautakuntien päätökset löytyvät kaikki kotisivuilta kauhava.fi. Sieltä löytyy tietoa, mitä ollaan suunnittelemassa. Yrittäjien on hyvä ajoissa ottaa yhteyttä, esittää ajatuksiaan ja ehdotuksiaan hankkeisiin liittyen, Annala kehotti.

Hankintainfoon osallistui edustajia noin 20 yrityksestä.

Kauppatien suunnittelu tänä vuonna ja remontti vuonna 2025

Yhdyskuntatekniikan päällikkö Raimo Rajala toi esiin sen, että kaupungin investoinnit ovat viime vuosina keskittyneet vahvasti välttämättömään rakentamiseen, joilloin väistämättä muualta on tingitty. Tämä on johtanut korjausvelan kasvuun. Kuitenkin Kauhavalla edelleen ylläpidetään muista kunnista poiketen noin 500-650 km yksityisteitä.

- Kauppatien kunto on ollut paljon aiheestakin keskustelussa ja sen osalta tälle vuodelle on varattuna rahaa suunnitteluun, jota teemme yhteistyössä Kauhavan Veden, Jylhän Sähkön, Kaukolämmön, ELYn sekä muiden toimijoiden kanssa. Vuonna 2025 alkaisi sitten varsinainen kunnostusprojekti, tietysti ELYltä tulee löytyä siihen rahat ensin, sillä kulut menevät suunnilleen puoliksi ELYn ja kaupungin kesken, Rajala valotti.

- Teiden osalta tänä vuonna rakennetaan Rengontien jatke, Ylihärmässä Yrittäjäntietä sekä Alahärmässä on tulossa ns. Ruusukujan työt ja Tynin monttu tehdään valmiiksi. Päällysteurakoita tehdään noin 80.000 eurolla kaupungin toimesta. Tiedossa on lisäksi, että Elyn toimesta tulossa olisi Ylihärmä-Alahärmä välin päällystystyöt sekä Jylhästä Hirvijoelle päin korjaukset sekä Ylihärmässä kylpylältä kevyen liikenteen väylä Ilomäen kiertoliittymään asti, Rajala luetteli.

- Kaupungin ylläpidossa on tällä hetkellä reilut 30 leikkipuistoa, jotka myös vaativat  paljon työtunteja lain vaatimine tarkastuksineen ja ylläpitoineen, Rajala muistutti.

Tilapalveluilla hoidettavana 10.000 kem² lisää

Tilapalvelupäällikkö Ulla Salminen esitteli tilapalveluiden tulevia kilpailutuksia ja urakoita. Myös tilapalveluilla ahkera rakentaminen näkyy, sillä ylläpidettävät neliömäärät ja lämmitettävät kuutiomäärät ovat lisääntyneet voimakkaasti.

- Meillä on vuodesta 2017 tähän vuoteen mennessä kiinteistökanta lisääntynyt noin 10.000 kerrosneliötä ja 98.000 kuutiota, kuutiot lisääntyvät hurjasti noiden liikuntahallien ansiosta, Salminen selvitti.

Kesällä valmistuva keskuskeittiö tuo mukanaan uutena isona kokonaisuutena ateriakuljetusten kilpailuttamisen. Tästä tarkemmin selontekoa antoi palvelupäällikkö Eeva-Liisa Kero.

Maankäyttöasiantuntija Aleksi Saukko kävi lyhyesti läpi myös kaupungin maankäyttöön ja ympäristöön liittyviä toimia, joihin kuuluvat mm. 4 kaatopaikkaa, 700 hehtaaria metsää sekä järvet ja vesiluvat. Saarijärven kunnostushanke valmistuu tässä kuussa.

Kaupunki-korsernin yrityksillä tulossa paljon hankintoja

Hannu Ristaniemi esitteli lyhyesti Kauhavan Vuokra-asunnot Oy:n, Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy:n ja Hyvinvointikeskus Oy:n tulevia hankintoja.

- Hyvinvointikeskukseen tullaan tekemään noin 100 neliön laajennus keittiölle sekä välinehuollon vaatimat muutostyöt. Nämähän tulevat meille Hyvinvointialueen tekemien päätösten sanelemina. Toimintojen muuttuminen vaikuttaa näin myös meille, että joudutaan tekemään muutostöitä, jotta tilat palvelevat toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla, Ristaniemi totesi.

Tietoa lisää puolin ja toisin

Tilaisuuden lopuksi virisi keskustelua siitä, miten voitaisiin parantaa tiedonkulkua ja kehittää markkinavuoropuhelua. Miten yrittäjille saataisiin paremmin tietoa tulevista hankinnoista tai siitä, missä vaiheessa mikäkin projekti on. Lisäksi kaivattiin myös ihan konkreettisia yrityslistoja, joita kaupunki voisi toimittaa valituille urakoitsijoille, jotka usein hyödyntävät aliurakoissa paikallisia yrityksiä.

- Näihin meillä varmasti löytyy keinoja ja monista asioista periaatteessa tietoa onkin jo olemassa, tulee vain löytää se oikea kanava tiedon välittämiseksi, totesi kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala päätöspuheenvuorossaan.

Alahärmän yrittäjien pj. Päivi Sillanpää (oik.), Kauhavan yrittäjien pj. Johanna Salla-Uitto, Kauhavan kirkonkylän apteekin apteekkari Leena Ulvinen, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien pj. Anne Niemi, kaupunginjohtaja Vesa Rantala ja kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.


Hankintainfon esittelijöiden esitysmateriaalit ovat luettavissa alta:

Palaa otsikoihin